Pajalapärlor

Navigera dig fram på meänkieli


De flesta platser i Tornedalen har namn på vårt egna språk meänkieli. Många namn bär på en rolig, spännande eller en bara logisk förklaring.  Här kommer några av orden som har anknytning till platser du hittar på kartan.
Vaara - berg

Vuoma - myr

Järvi - sjö

Väylä - älv

Joki - bäck

Rova - litet berg

Maa - land

Koski - fors

Kurkkio - klippig och svår fors

Linkka - vattenfall

Lompolo - bäckinlopp till sjö

Suanto - sel

Lahti - vik

Niemi - udde

Mukka - kurva

Vi tipsar om appen Norrbottens Naturkarta från Länsstyrelsen där du hittar all information du behöver för att utforska nya naturupplevelser. Text, bild och kartor om våra statliga leder men också information om nationalparker och naturreservat.

#1 Kengisforsen

Den mäktiga Kengisforsen rinner alldeles intill Kengis bruk som en gång i tiden var Sveriges nordligaste järnbruk. Hit söker sig idag laxfiskare från hela världen för att fånga de första och största laxarna när de stiger i Torneälven i juni. Forsen är den största längs Torneälven med sina 18 meters fallhöjd och längd på 600 meter. Känner du inte för att fiska kan du slå dig ner vid älvstranden på den norra sidan för en kvällsfika eller vandra längs älvstranden i sällskap av forsens brus. Bruksmiljön på den södra sidan bjuder på historia och intressant arkitektur. Se karta

#2 Vasikkavuoma

Vasikkavuoma är en av norra europas största sammanhängande slåttermyrar och är lika vacker att besöka oavsett årstid. Ytan är på 250 hektar och idag finns 80 lador bevarade av de ursprungliga 280.


Under vintern är platsen ett mekka för längdskidåkare och under våren och sommaren är det ett fågelparadis som du kan ta del av antingen från fågeltornet eller vandrandes längs spångarna .


Hit är det enkelt att ta sig året om, både till fots, cykel, skoter eller bil och i de fina vindskydden kan du koka en panna kaffe, grilla din middag  eller varför inte hyra den fina vildmarkscampen för den perfekta festen med vänner och familj. Platsen är också tillgänglighetsanpassad för framkomlighet med rullstol.


Läs mer och hitta hit  www.vasikkavuoma.se


#3 Världsarvet Struves Meridianbåge

Berget Jupukka 277 m ö h  norr om Pajala användes som mätpunkt för den geografiska expeditionen i början på 1800-talet när jorklotets form skulle bestämmas en gång för alla. Struves meridianbåge är idag ett av Sveriges 15 världsarv. Promenaden upp på berget går genom vacker blandskog och på toppen finns en nybyggd grillplats och en grillstuga. Ta med familjen eller kompisarna och besök världsarvet och njut av utsikten över Torneälven, vidsträckta skogar och myrar .    Se karta


#4 Pahakurkkio

I västra delen av kommunen utanför byn Saittarova bryter  Kalixälven fram genom en smal ravin, forsen heter Pahakurkkio på meänkieli och betyder "klippig och svår fors" . Platsen är ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen eller kanske till och med för den första dejten . Här kan ni klättra på klipporna intill de dånande vilda strömmarna, hitta en fin plats för att göra eld på och sandstranden nedanför forsen är perfekt för sommarbad.  Här finns stugor och campingplatser att hyra via Saittarova Intresseförening  Se karta

En bil med högre markfrigång rekommenderas för att kunna köra sista biten och platsen är delvis fri från mobiltäckning. 


#5 Anojärvi

Den norra delen av kommunen bjuder på äventyr. Skogarna kring byn Kitkiöjärvi är känt sedan länge för  Muonionalusta-meteoriterna där den första stenen på 7,5 kg upptäcktes 1906 och området lockar fortfarande meteoritjägare från hela världen för att hitta nya fynd. Anojärvi är sjön med sitt kristallklara vatten och sandstränder som sträcker sig längs ut med tallhedarna. Här kan du hyra en egen stuga av den lokala byaföreningen, fiska och avsluta dagen med att värma utebastu och ta ett dopp i sjön för att sedan upptäcka området vidare med björnsafari, vandra i raviner från istiden eller paddla kanot.   Se karta


#6 Träkyrkor

Är du förstjust i arktitektur och historia så är ett hett tips att besöka de vackra träkyrkorna som finns runt om i kommunen. Här finns inte mindre än sju stycken kyrkor och två kapell med sin egna personliga prägel. Den äldsta av dem är Pajala kyrka som byggdes redan 1797 och den är öppen som Vägkyrka under sommaren. 

Spökhistorier finns det också gott om på de gamla gravplatserna men de törs vi inte skriva om här.

Läs mer om de olika kyrkorna i Pajala kommuns stift här och ta en tur för att uppleva dem på plats

#7 Palokorva

Idag möter du lastbilar som rullar med malm från Kaunisvaara mot Svappavaara men det är inget nytt under solen. Nere vid Torneälven söder om Junosuando hittar du rester av den stora stålproduktionen som var i dift redan på 1640-talet då malm transporterades med båt och häst och vagn mellan gruva och järnverk och nybyggarna slog sig ner längs älvarna.  I Palokorva fanns en av masugnarna som ingick i de omfattande Kengisverken tillsammans med gruvan och masugnen i Magsugnsbyn, koppargruvan i Svappavaara och hammarverken i  Kengis och du kan med en kort promenad ta dig ner till ruinerna och lära dig mer om hur det gick till att producera järn förr i tiden

Se karta

#8 Charlotte Kalla-statyn

Bifurkationsbyn Tärendö är omgiven av vatten och vackra tornedalsgårdar. I byns centrum kan du se statyn av skiddrottningen Charlotte Kalla gjord i brons av konstnären Gunnar Hansson år 2010.

Ta en mysig promenad på den legendariska festplatsen Tärendöholmen mitt ute där Kalixälv och Tärendöälv möts och boka in en proffsig guidad tur på Hembygdsgården där över 2000  bruksföremål visas. Du hittar all info om vad en bifurkation egentligen är och fler tips på aktivteter på Tärendös egna hemsida.

  www.tarendo.se   Se karta

För fler tips, välkommen att kontakta oss