pajalapärlor
#1 Vasikkavuoma
Vasikkavuoma är en av norra europas största sammanhängande slåttermyrar och är lika vacker att besöka oavsett årstid. Ytan är på 250 hektar och idag finns 80 lador bevarade av de ursprungliga 280.
Under vintern är platsen ett mekka för längdskidåkare och under våren och sommaren är det ett fågelparadis som du kan ta del av antingen från fågeltornet eller vandrandes längs spångarna .
Hit är det enkelt att ta sig året om, både till fots, cykel, skoter eller bil och i de fina vindskydden kan du koka en panna kaffe, grilla din middag eller varför inte hyra den fina vildmarkscampen för den perfekta festen med vänner och familj. Platsen är också tillgänglighetsanpassad för framkomlighet med rullstol.
#2 Världsarvet Struves Meridianbåge
Berget Jupukka 277 m ö h norr om Pajala användes som mätpunkt för den geografiska expeditionen i början på 1800-talet när jordklotets form skulle bestämmas en gång för alla.
Struves meridianbåge är idag ett av Sveriges 15 världsarv. Promenaden upp på berget går genom vacker blandskog och på toppen finns en nybyggd grillplats och en grillstuga. Ta med familjen eller kompisarna och besök världsarvet och njut av utsikten över Torneälven, vidsträckta skogar och myrar. Från toppen kan du se fyra andra mätpunkter som ligger flera mil bort
Foto: Korpics
#3 Pahakurkkio
I västra delen av kommunen utanför byn Saittarova bryter Kalixälven fram genom en smal ravin, forsen heter Pahakurkkio på meänkieli och betyder ”klippig och svår fors”. Platsen är ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen eller kanske till och med för den första dejten. Här kan ni klättra på klipporna intill de dånande vilda strömmarna, hitta en fin plats för att göra eld på och sandstranden nedanför forsen är perfekt för sommarbad.
Här finns stugor och campingplatser att hyra via Saittarova Intresseförening.
OBS! Platsen är delvis fri från mobiltäckning.
#4 Naakajärvi eko-park
I kommunens norra del hittar du en av de mest unika skogarna, Eko-parken Naakajärvi som bjuder på unika och varierande miljöer att upptäcka. Inom parken finns flera berg, ravindalar och bäckar samt sjön Naakajärvi med fiskecamp och stuguthyrning. Ett av bergen i parken, Manalainen sticker ut lite extra med sina nästan 500-åriga tallar och området är klassat som ett av Europas mest skyddsvärda. Parken är artrik och här får man uppleva skogens naturliga kretslopp där den inte påverkats av människan.
Parken är skyltad från vägen och det finns informationstavlor vid lämpliga startpunkter.
#5 Kengisforsen
Den mäktiga Kengisforsen rinner alldeles intill Kengis bruk som en gång i tiden var Sveriges nordligaste järnbruk. Hit söker sig idag laxfiskare från hela världen för att fånga de första och största laxarna när de stiger i Torneälven i juni. Forsen är den största längs Torneälven med sina 18 meters fallhöjd och längd på 600 meter. Känner du inte för att fiska kan du slå dig ner vid älvstranden på den norra sidan för en kvällsfika eller vandra längs älvstranden i sällskap av forsens brus. Bruksmiljön på den södra sidan bjuder på historia och intressant arkitektur.
#6 Anojärvi
Den norra delen av kommunen bjuder på äventyr. Skogarna kring byn Kitkiöjärvi är känt sedan länge för Muonionalusta-meteoriterna där den första stenen på 7,5 kg upptäcktes 1906 och området lockar fortfarande meteoritjägare från hela världen för att hitta nya fynd.
Anojärvi är sjön med sitt kristallklara vatten och sandstränder som sträcker sig längs ut med tallhedarna. Här kan du hyra en egen stuga av den lokala byaföreningen, fiska och avsluta dagen med att värma utebastu och ta ett dopp i sjön för att sedan upptäcka området vidare med björnsafari, vandra i raviner från istiden eller paddla kanot.
#7 Puolamarova
Berget Puolamrova betyder Lingonberget är och ett naturreservat . Berget är 376 m ö h och användes förr i tiden för att spana efter bränder från ett brandtorn på toppen där stora arealer kunde överblickas.
Berget är på höjden nästan helt i stora klippblock och utsikten är milsvid åt flera riktningar.
Berget ligger mellan Narken och Jokkfall längs Kalixälven. Vägen upp går genom byn
Iso Puolamaajärvi, den är bitvis dålig längre upp och vi rekommenderar en bil med hög markfrigång. Där bilvägen slutar tar en stig dig vidare upp på toppen.
Puolamarova är ett perfekt utflyktsmål för såväl barn som vuxna.
#8 Palokorva
Idag möter du lastbilar som rullar med malm från Kaunisvaara mot Svappavaara men det är inget nytt under solen. Nere vid Torneälven söder om Junosuando hittar du rester av den stora stålproduktionen som var i drift redan på 1640-talet då malm transporterades med båt och häst och vagn mellan gruva och järnverk och nybyggarna slog sig ner längs älvarna.
I Palokorva fanns en av masugnarna som ingick i de omfattande Kengisverken tillsammans med gruvan och masugnen i Magsugnsbyn, koppargruvan i Svappavaara och hammarverken i Kengis och du kan med en kort promenad ta dig ner till ruinerna och lära dig mer om hur det gick till att producera järn förr i tiden.
#9 Mestoslinkka
Kalixälven är 430 km lång och är en av Sveriges fyra nationalälvar. En av Kalixälvens dramatiska forsar är Mestoslinkka som ligger intill byn Narken. Mestoslinkka utreddes under 70-talet som en potentiell plats för utbyggnad av vattenkraft men lokala protester av Älvräddarna lyckades häva planerna.
Här kan du vandra längs älvstranden och följa älvens framfart en lång sträcka uppströms och det finns flera grillplatser och mysiga fisketillhåll.
Vid parkeringen finns en av de flera stora stenkistorna som förr byggdes i älvfåran i samband med timmerflottningen.
Platsen är skyltad från landsvägen.
#10 Träkyrkor
Är du förtjust i arktitektur och historia så är ett hett tips att besöka de vackra träkyrkorna som finns runt om i kommunen. Här finns inte mindre än sju stycken kyrkor och två kapell med sin egna personliga prägel.
Den äldsta av dem är Pajala kyrka som byggdes redan 1797 och den är öppen som Vägkyrka under sommaren. Spökhistorier finns det också gott om på de gamla gravplatserna men de törs vi inte skriva om här.
Läs mer om de olika kyrkorna i Pajala kommuns stift på länken nedan och ta en tur för att uppleva dem på plats.
Foto: Johan Fredriksson