Emma Tapani är en 25 årig konstnär med rötterna i Saivomuotka men bor nu i Pajala. Trots hennes unga ålder har hon redan haft flera utställningar i Kiruna och Pajala. Bland annat på Kirunas gamla stadshus, gamla folkets hus, Kiruna stadsbibliotek, Fika By Spis, Hjalmar Lundbohmsgården samt Pajala marknad.

Intresset för konst/måleri har hon haft så länge hon kan minnas. ”- Mitt intresse för måleri och tecknande väcktes när jag lärde mig att hålla en pensel eller penna i handen.” säger Emma.

Emma använder sig av en del olika tekniker och är inte rädd för att testa något nytt. Men för det mesta målar hon med akryl. Inspirationen till skapandet kommer från naturen, folktro och den kultur som finns i hennes närhet.

Ingen har väl missat att Emma blev speciellt uppmärksammad under Musikhjälpen 2023 då musikgruppen Hooja auktionerade ut hennes tavla. Hur kommer det sig att du fick det fina uppdraget?

”- Hooja tavlan som var med i Musikhjälpen skapade jag efter att dem hade släppt låten ”Försöker Le”. Det började med att jag hade låten i huvudet när jag skulle sova och då föreställde jag mig Hooja och Mårdis framföra låten vid en öppen eld med en stjärnhimmel bakom. Tänkte att den bilden och känslan måste jag få fram, så jag målade en tavla och filmade processen. La sedan ut videon på min Instagram, Hooja fick syn på den och kommenterade mitt inlägg. Därefter fick vi kontakten och det slutade med att konstverket hamnade med i musikhjälpen.” Berättar Emma.

Emmas utställning kan du se hos oss här på Infocenter, Torggatan 1, t.om den 31 maj 2024.

Följ Emma på sociala medierInstagram emmatapaniart Facebook Emma Tapani Konst & Fotografi