Home/Konst, Kultur/Smaka på ordet – en smakvandring genom biblioteket
Loading Events

Matkonstnär Björn Ylipää kommer till Pajala bibliotek med sitt unika koncept, ”Storytelling by food”!
Hur smakar ett ord? Är det bittert? Söt? Hur då smakar det när flera ord tillsammans skapar en berättelse? Hur smakar en bok? Det är dessa frågor som vi kommer att få chansen att utforska tillsammans med Matkonstnär Björn Ylipää under hans smakvandring genom Pajala bibliotek, där mat och litteratur möts i en förening av våra sinnen. Björn kopplar mat, smak och det obeskrivliga som finns i ord, berättelser och litteratur, och där den röda tråden är den tornedalska kulturen. Smakvandringen har vävts samman med en utställning med illustrationer av Miriam Vikman från Björns nyaste bok, Myröga-Jänkänsilmä.

NÄR?
Fredag 8:e november kl 18:00
Lördag 9:e november kl 16:00

PLATS:
Pajala bibliotek
Biblioteksvägen 1

BOKA DIN PLATS!
Inträde är gratis, men det finns ett begränsat antal platser. Boka din plats genom att ringa, skicka e-post eller komma förbi Pajala bibliotek.
e-post: bibliotek@pajala.se
tel: 0978-121 50

MER OM SMAKA PÅ ORDET:
Evenemanget börjar utomhus utanför biblioteket. Där samlas alla gäster vid en öppen eld med en varm dryck i händerna. Publiken kommer sedan att delas upp i mindre grupper för att tillsammans i sina grupper vandra genom biblioteket mellan fem olika stationer som bjuder på smak, lukt och hörselintryck. Avslutningsvis samlas alla gästerna i gymnasiets foajé där det bjuds på kaffe och jänis.

MER OM BJÖRN YLIPÄÄ:
Björn är en matkonsnär som har arbetat med mat och smakupplevelser i över 40 år.
Ylipää började arbeta som skogsarbetare när han var 17 år, men efter fem år som huggare och maskinförare byte han sågen och spakarna i maskinen mot stek- och pizzaspade och startade Pajalas första Pizzeria 1983 tillsammans med sin far Inge. efter 13 år slängde han förklädet och började studera på Restauranghögskolan i Grythyttan och mötte där den högre Gastronomin.

Han tog till sig kunskapen men hade hela tiden sitt tornedalska kulturarv med sig i unikaboxen. Han valde att gå sin egen väg och inte fållas in i det gastronomiska etablissemanget. Tillsammans med sin fru Lena Ylipää Abrahamsson en egen liten grusväg på sidan av den gastronomiska motorvägen och resultatet blev företaget Måltidsvision utvecklade de konceptet storytelling by food.

Title

Go to Top