– Det är under älgjakten jag brukar börja fundera på sånt här, det är när man sitter där i tornet tankarna väcks, säger Björn Ylipää
Under torsdagens bländande vintersol hölls boksläpp på slåttermyren, Vasikkavuoma utanför Pajala. Björn Ylipää är matkreatören och författaren med rötterna i Pajala och Lovikka, nu släpper han sin andra bok, Myröga – Jänkänsilmä.
Ett entusiastiskt sällskap möts upp vid vindskyddet intill myren och välkomnas med kokkaffe i små röda plastkåsor tillsammans med kaffeost. Termometern visar -8 och gästerna är förväntansfulla på att få veta mer om boken men också förberedda på att det kan bli annorlunda matupplevelser när Björn är med.
Björn Ylipää har jobbat som kock och matkreatör i närmare 30 år och 2016 släppte han boken Smak av norrsken som tog med läsaren på en resa med matupplevelser från Tornedalen ut i världen, med en tuch av hemlängtan.
I Jänkänsilmä skildrar Björn myrens innebörd; för den biologiska mångfalden, kulturen och sinnet. Tillsammans med konstnären Miriam Vikmans bilder fylls boken av berättelser och skildringar från uppväxt, dåtid och nutid. Det myren gett och det den tagit. Du får också recepten på det mest enkla och det mest festligaste. Och fikabröden som serverats i de tornedalska hemmen i generationer.
– Rykimäkrokki, brunstgrogg! Gjord på gin, tonic, skvattramkvist och två färska hjortron. Det sägs att älgarna äter skvattram i brunsttiden och det är därför de blir som tokiga. Det är som skogens Viagra! Men skvattram är ju giftigt så man får vara försiktig, säger Björn.
Miriam Vikman är bildillustratör och boende i Gällivare. De två kom i kontakt med varandra efter att en bekant till Björns tipsat om Miriam.
– Jag ville jobba med personer som också är härifrån trakterna i den här boken och när jag såg hennes konstverk blev jag helt golvad, berättar Björn.
När Miriam tog sig an uppdraget påbörjades insamlingen av material för att skapa bilderna.
– Jag har trampat runt otaliga timmar på myrar hemma i Gällivare, i Tromsö och här på Vasikkavuoma för att samla material. Vatten, mossa, starrgräs och sedan sådant som Björn berättar om i boken; snus, filmjölk och tjära bland annat. Ibland hade jag bara en chans på mig, beroende på hur mycket material jag hade.
Frida Larsson , formgivare på Geektown och Miriam Vikman, illustratör.
Miriam Vikman och moderatorn Marianne Söderlund
Björn blandar svenska och meänkieli i boken och längst bak finns en ordlista.
– Det finns massor av ord i meänkielin som inte finns på svenska. Sen kan man ju inte berätta alla vitsar på svenska, det blir ju inte alls samma sak.
– Om ni vill köpa boken signerad så finns den där ute på myren. På vägen dit får ni uppleva smaker som finns med i boken. Tartar av älg, halstrad löja på hårdbröd och en rykimäkrokki.
Ur ordlistan:
Rapajänkkä = lermyr
Rimpivuoma= Gungflymyr
Muhajänkkä= dymyr
Lipposmaa = mark man kan gå på med lågskor
Hillajänkkä = hjortronmyr
Sällskapet går på led ut på den storslagna myren längs spången. I snön ligger Mirjams bilder att se och pauser tas för hårdbröätande och smakprover med varsin gaffel. Ögon himlar av njutning medans kylan sticker lite i näsan på de påpälsade gästerna.
– Har alla tagit en bok? Bra, då går vi in till stugan och äter köttsoppa!
Myröga- jänkänsilmä finns att köpa på Visit Pajala, Torggatan 1.
320 kr
Du kan besöka Vasikkavuoma året om och här finns utsiktstorn och flera grillplatser men också möjlighet att hyra stuga och bastu för sällskap upp till 30 personer. Vid nyår startar arbetet med att preparera de populära skidspåren som finns i flera distanser.
Läs mer och hitta all information på visitpajala.se och Naturkartan.